Το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.536μ. στην περιοχή Καραμανώλη. Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο καταφύγιο που στεγάζεται σε πέτρινο κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών με πλήρη εξοπλισμό και δυνατότητα φιλοξενίας. Προσφέρει τις βασικές εξυπηρετήσεις όπως κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουκέτες, κουβέρτες, κουζίνα, τουαλέτα, ζεστό νερό, ντούζ, διευκολύνσεις φαγητού και μαγειρέματος. Επίσης διαθέτει άνετη τραπεζαρία και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 30 άτομα.
Η θέση του καταφυγίου, είναι σημείο εκκίνησης ενός δικτύου μονοπατιών στο οποίο έχει τοποθετηθεί η κατάλληλη σήμανση για τις εξορμήσεις των επισκεπτών. Οι επιλογές που έχει ο επισκέπτης καλύπτουν όλους τους βαθμούς πεζοπορικής δυσκολίας και κατά μήκος των μονοπατιών έχουν τοποθετηθεί κιόσκια και παγκάκια για την διευκόλυνση των ορειβατών - περιπατητών.
Σε πολύ κοντική απόσταση βρίσκεται και το καταφύγιο του Ορειβατικού - Χιονοδρομικού Ομίλου Καρδίτσας (ΟΧΟΚ). Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνεται μία πίστα αρχαρίων μήκους 300μ. και συρόμενος αναβατήρας. Το χιονοδρομικό κέντρο είναι υπό ανάπτυξη και παρέχει μεγάλες δυνατότητες για δρόμους αντοχής και ορειβατικού σκι.
Η πρόσβαση στο Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων, από την Καρδίτσα είναι δυνατή απο δύο κατευθύνσεις:
- Ακολουθώντας το δρόμο για τη λίμνη Πλαστήρα μέσω Κρυονερίου και
- Μέσω Καστανιάς και φράγματος λίμνης Πλαστήρα.
Και οι δύο δρόμοι οδηγούν στον οικισμό Νεράιδα απο τον οποίο διανύοντας 5χλμ. ασφαλτοστρωμένου δρόμου φτάνετε στο καταφύγιο. Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Βασίλης Τασιόπουλος 6932744194.
Βασίλης Τασιόπουλος 6932744194.
Γεωγραφικό πλάτος: 39°16'44.5902"
Γεωγραφικό μήκος: 21°40'59.271"
Γεωγραφικό μήκος: 21°40'59.271"
Σύντομο Ιστορικό:
Το νέο ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων δημιουργήθηκε το 2002, στην περιοχή Καραμανώλη (πάνω από τον συνοικισμό Νεράιδα) του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων , σε υψόμετρο 1536 μέτρα .
Χτίσθηκε μέσω χρηματοδότησης του ΕΟΤ με ανάδοχο την εταιρία ΒΕΛΟΣ ΑΤΕ, την επιστασία της Νομαρχίας Καρδίτσας και της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. σύμφωνα με την από 31/12/1999 μεταξύ τους προγραμματική σύμβαση. Το έργο εντάχθηκε στο Μέτρο 1.2 «Ορεινός, Οικολογικός, Πολιτιστικός και Θεραπευτικός τουρισμός» του επιχειρησιακού προγράμματος «Τουρισμός – Πολιτισμός» του ΕΟΤ, με τίτλο «Μονοπάτια – Ορειβατικά Καταφύγια περιοχής Αγράφων».
Το καταφύγιο, λειτουργεί από το 2002, με υπεύθυνο τον κ. Τασιόπουλο Βασίλη, ο οποίος επιλέχθηκε μετά από προκήρυξη της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε., και είναι δυναμικότητας 27 κλινών.
Την ευθύνη για τη λειτουργία του καταφυγίου έχει η ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε., για δέκα χρόνια ήτοι μέχρι το 2012. Εκτός από το κτίριο του καταφυγίου το οποίο καλύπτει εμβαδό 510 τ.μ. (ισόγειο και υπόγειο) σε γήπεδο 6382,74μ. διαθέτει ένα κτίριο παραπλεύρως στο οποίο στεγάζεται ο βιολογικός καθαρισμός.
Το έργο περιλαμβάνει εκτός από το καταφύγιο ένα δίκτυο μονοπατιών (7), τα οποία ξεκινούν από το καταφύγιο και καλύπτουν όλη τη γύρω ορεινή περιοχή. Τα μονοπάτια σημάνθηκαν με διαφορετικού μεγέθους και πληροφοριών πινακίδες και εξοπλίσθηκαν με τραπεζοπάγκους, κιόσκια, παγκάκια και σε σημεία που χρειαζόταν έγινε διάνοιξη, καθαρισμός και πλακόστρωση. Το έργο της σήμανσης των μονοπατιών ανέλαβαν ο κ. Χρυσικός Αποστόλης και ο κ. Χαραλαμπίδης Δημήτρης με την επιστασία της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε.
Επίσης στην περιουσία του καταφυγίου ανήκει ορειβατικός εξοπλισμός διάσωσης, εξοπλισμός εστίασης και μία μηχανή χιονιού (snowmobile).
Σε απόσταση λίγων μέτρων από το καταφύγιο υπάρχει μία πίστα χιονοδρομιών με ένα μικρό lift και ένα μηχάνημα στρωσίματος του χιονιού, το οποίο ανήκει στην περιουσία του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων.
Η περιοχή στην οποία είναι χτισμένο το καταφύγιο, περιλαμβάνεται στον Εθνικό κατάλογο ενταγμένων περιοχών στο δίκτυο Natura 2000 με την ονομασία «Άγραφα» και κωδικό GR 1410002, χαρακτηρισμένη ως περιοχή ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης.
Το έτος 2004 έγινε στο καταφύγιο η Πανελλήνια συνάντηση Ορειβατικών συλλόγων, ενώ γενικά το καταφύγιο είναι γνωστό στην ευρύτερη ορειβατική κοινότητα και δέχεται πλήθος ορειβατών.