Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

ζωντανεύουν τα ορεινά μονοπάτια της λίμνης πλαστήρα

Σημαντικές εργασίες αποκατάστασης της βατότητας αναμένεται να πάρουν «σάρκα και οστά» σε δίκτυο ορεινών μονοπατιών στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε για το έργο ένταξης στο ΕΣΠΑ.Όλες οι εργασίες θα γίνουν χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων, αλλά μόνο με εργαλεία χειρός, ελαχιστοποιώντας έτσι τις όποιες επιβαρύνσεις στο περιβάλλον. Τα λίγα προϊόντα εκσκαφών που θα προκύψουν από τις εργασίες κατασκευής των λιθόστρωτων ή των σκαλοπατιών θα διαστρώνονται πάλι, κατά μήκος των μονοπατιών.
Όλες οι διαδρομές ακολουθούν υφιστάμενα παλιά μονοπάτια, μέσου πλάτους 1,0μ.-1,5μ., αλλά λόγω εγκατάλειψης παρουσιάζουν δυσκολίες στην πρόσβαση. Θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης της βατότητας, όπως κλαδεύσεις, κοπή πεσμένων κορμών που εμποδίζουν την πορεία, καθαρισμοί χόρτων και φερτών υλικών .
Σε κάποια δύσβατα σημεία, όπου τα μονοπάτια έχουν καταστραφεί από τη ροή των όμβριων υδάτων ή από τις εκσκαφές για τη δημιουργία δασικών δρόμων θα κατασκευασθούν λιθόστρωτα καλντερίμια (χωρίς τη χρήση σκυροδέματος) και σκαλοπάτια από κορμούς δένδρων ή φυσικές πέτρες (ξηρολιθιά) και αντιστήριξη του μονοπατιού με φυσικούς κορμούς δένδρων (κορμοδέματα).
Σε θέσεις θέας ή σε σημεία όπου υπάρχουν υπαίθριες βρύσες θα γίνουν κατασκευές δασικής αναψυχής: ξύλινα κιόσκια, τραπεζοπάγκοι, ξύλινα παγκάκια κ.ά. Επίσης στην αρχή κάθε μονοπατιού εντός του οικισμού θα τοποθετηθεί ξύλινη πινακίδα με χάρτη της διαδρομής και θα διαμορφωθεί λιθόστρωτο και ξύλινη περίφραξη ύψους 1,0μ. για τον εντοπισμό του μονοπατιού. Πινακίδες κατεύθυνσης, επίσης, θα τοποθετηθούν και σε διάφορα σημεία των οικισμών για να οδηγούν τον επισκέπτη στο μονοπάτι. Τέλος, θα γίνει σήμανση των μονοπατιών με μικρές πινακίδες αλουμινίου, διαστάσεων 15εκ.Χ 15εκ, που θα τοποθετηθούν σε δένδρα ή σε πασσάλους, σε όλο το μήκος της διαδρομής και σε σημεία διασταυρώσεων με άλλα μονοπάτια ή δασόδρομους. Πιο αναλυτικά, το μονοπάτια που εντάσσονται στον παραπάνω σχεδιασμό είναι:
Μονοπάτι Β3: Καλύβια Πεζούλας - Νεραϊδα - Καταφύγιο Καραμανωλη (διασταύρωση με μονοπάτι Β2).
Η διαδρομή αρχίζει από τον οικισμό Καλύβια Πεζούλας και ακολουθεί το μονοπάτι για τον Ι.Ν Αγίου Παντελεήμονα, όπου υπάρχει θέση αναψυχής με κιόσκι και καθιστικά . Στη συνέχεια ανηφορίζει μέχρι τον οικισμό Νεράιδα, διανύοντας απόσταση 1.700 μέτρα. Από την Νεράιδα, συνεχίζοντας σε μονοπάτι και μέσω της θέσης "Κούλια", όπου και συναντά το μονοπάτι Β2, καταλήγει στο ορειβατικό καταφύγιο Καραμανώλη. Έχει συνολικό μήκος 4500 μέτρα και απαιτεί πεζοπορία περίπου μιάμιση ώρα. Στην αρχή του μονοπατιού που βρίσκεται στη διασταύρωση με τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στη Νεράιδα, θα κατασκευασθούν πέτρινα σκαλοπάτια με ξύλινη περίφραξη.
Μονοπάτι Β1: Νεοχώρι - Αγία Παρασκευή -Καταφύγιο Καραμανώλη
Το συγκεκριμένο μονοπάτι αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου μονοπατιού με τον κωδικό Β2 που ξεκινάει από την Τ.κ. Μπελοκομίτη. Η διαδρομή αρχίζει από την Τ.Κ. Νεοχωρίου και ύστερα από διαδρομή 40΄ φτάνει στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, όπου θα δημιουργηθεί χώρος δασικής αναψυχής, με ξύλινο κιόσκι, τραπεζοπάγκους και ξύλινα παγκάκια. Στη συνέχεια, η διαδρομή περνά μέσα από δάσος ελάτης (θέση "Κούλια") και καταλήγει στο ορειβατικό καταφύγιο "Καραμανώλη", με τη θέα προς τη λίμνη Πλαστήρα και τις γύρω κορυφές. Έχει συνολικό μήκος 4500 μέτρα και απαιτεί πεζοπορία επίσης μιάμισης ώρας. Στην αρχή του μονοπατιού θα κατασκευασθεί λιθόστρωτο με ξύλινη περίφραξη.
Μονοπάτι Β15: Κεράσιά -Μαντάνια--Προφ.Ηλιας Κερασιάς
Το μονοπάτι περιλαμβάνει τη διαδρομή από τη συμβολή του ποταμού Κερασιώτη με τον επαρχιακό δρόμο προς την Τ.Κ. Κερασιάς.Έχοντας διανύσει απόσταση 1100μ. δίπλα στο ποτάμι με τα παραποτάμια οικοσυστήματα πλατάνων, φτάνει στη θέση Μαντάνια. Στη συνέχεια ακολουθεί βόρεια πορεία και καταλήγει στον Προφ. Ηλία. Η διαδρομή περνά μέσα από τοπία, όπου εναλλάσσονται λιβάδια και δάση, προσφέροντας στον πεζοπόρο πανέμορφα τοπία. Έχει συνολικό μήκος 3500μέτρα και απαιτεί πεζοπορία περίπου μιας ώρας. Στην αρχή του μονοπατιού και στο παραποτάμιο τμήμα, θα κατασκευασθεί λιθόστρωτο με ξύλινη περίφραξη.
Μονοπάτι Β14: Φυλακτή - Μηλαρέικα -Αη Λιάς-Απέλινα
Η διαδρομή αρχίζει από την κεντρική πλατεία της τοπικής κοινότητας Φυλακτής και ακολουθεί το δρόμο για τη θέση "Μηλαρέικα" και το υπάρχον μονοπάτι μέχρι τη βρύση "Κασσάνδρα", όπου υπάρχει χώρος δασικής αναψυχής. Στη συνέχεια θα κατασκευαστεί λιθόστρωτο τμήμα 50μ. και ξύλινη περίφραξη. Μετά, η διαδρομή περνά μέσα από πυκνές συστάδες ελάτης και καταλήγει στο ξωκλήσι του Αηλιά ,με την υπέροχη θέα προς τη λίμνη Πλαστήρα. Έχει συνολικό μήκος 2300μ. και απαιτεί πεζοπορία περίπου 45'. Επίσης,από τον οικισμό Φυλακτής θα ξεκινήσει το μονοπάτι (με λιθόστρωτο και ξύλινη περίφραξη) και ύστερα από απόσταση 1300μ. θα καταλήξει στη θέση "Απέλινα", όπου θα κατασκευασθεί χώρος αναψυχής με κιόσκι και τραπεζοπάγκους. Εναλλακτικά, μπορεί ο πεζοπόρος από τον Αηλιά να φτάσει στη θέση "Απέλινα" δια μέσου δασικού δρόμου, κάνοντας έτσι κυκλική διαδρομή.
Μονοπάτι Η9: Μοσχάτο (Πέτρινο γεφύρι) - Ι,Μ. Κορώνης -Τσαρδάκι
Η διαδρομή αρχίζει από το πέτρινο γεφύρι στον επαρχιακό δρόμο προς Μοσχάτο κοντά στον οικισμό, όπου και θα κατασκευαστεί λιθόστρωτο τμήμα 50μ. και ξύλινη περίφραξη. Μετά, η διαδρομή περνά πάνω από τον οικισμό Μοσχάτου (κοντά στο γήπεδο), στη συνέχεια από τη θέση "Ραχίτσα" και κατευθύνεται προς την "Τσαρδακόβρυση", όπου υπάρχει ένας οργανωμένος χώρος αναψυχής, αλλά θα εμπλουτιστεί με ξύλινα παγκάκια και τραπεζόπαγκους. Στη συνέχεια, μέσω του υπάρχοντος ασφαλτόδρομου, υπάρχει η επιλογή να κατευθυνθεί ο πεζοπόρος προς το μοναστήρι της Κορώνας, σε απόσταση 600μ. .Το μονοπάτι καταλήγει τελικά στη θέση "Τσαρδάκι", στις όχθες της λίμνης Πλαστήρα. Έχει συνολικό μήκος 2900μ. και απαιτεί πεζοπορία περίπου 45΄.
Μονοπάτι Η10: Αλεπότρυπες -Χαλικάκι (Μοσχάτου)
Η διαδρομή αρχίζει από τον επαρχιακό δρόμο Μοσχάτου -Τσαρδάκι στη θέση "Αλεπότρυπες" στον οικισμό, όπου και θα κατασκευαστούν πέτρινα σκαλοπάτια και ξύλινη περίφραξη. Ύστερα από σύντομη διαδρομή 400μ., μέσα από δάσος βελανιδιάς, καταλήγει στη θέση "Χαλικάκι", όπου θα κατασκευασθεί χώρος αναψυχής με κιόσκι και τραπεζοπάγκους. Εναλλακτικά, μπορεί ο πεζοπόρος από το "Χαλικάκι" να φτάσει στη θέση "Τσαρδάκι" δια μέσου δασικού δρόμου, συναντώντας έτσι το μονοπάτι Η9.
Μονοπάτι Η8: Μορφοβούνι (Κοντοστεργέικα)- Βρύσες Αη-Γιώργη
Η διαδρομή αρχίζει από τον οικισμό Μορφοβουνίου, όπου και θα κατασκευαστούν λιθόστρωτο τμήμα 50μ. και ξύλινη περίφραξη. Ύστερα από διαδρομή μέσα από δάσος με πλατύφυλλα καταλήγει στη θέση "Βρύσες Αη-Γιώργη", όπου θα κατασκευασθεί χώρος αναψυχής με κιόσκι και τραπεζοπάγκους. Έχει συνολικό μήκος 1400μ. και απαιτεί πεζοπορία περίπου 30΄. Οι πιστώσεις του έργου προέρχονται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.
Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα
Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, με έδρα το Μορφοβούνι, βρίσκεται στο Δ-ΝΔ τμήμα του Νομού και η έκτασή του καλύπτει τη περιοχή που οριοθετείται περιμετρικά της λίμνης Ν. Πλαστήρα. Προήλθε δε από τη συνένωση των παλαιών Δήμων Πλαστήρα και Νεβρόπολης Αγράφων που αποτελούν τις δύο Δημοτικές του Ενότητες.
Στο Δήμο Πλαστήρα το υψόμετρο κυμαίνεται από 200 - 1400 μέτρα και χαρακτηρίζεται ως ορεινός.
Η καλλιέργεια αμπελιών, οπωροκηπευτικών και η κτηνοτροφία, αποτελούν τις κύριες ασχολίες των κατοίκων, ενώ ο δευτερογενής τομέας είναι αρκετά περιορισμένος.
Η συνεχιζόμενη τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Λ. Πλαστήρα, η δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων εστίασης και αναψυχής σε όλα σχεδόν τα Δημοτικά Διαμερίσματα συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης και την ανάπτυξη του τριτογενή τομέα.
Αξιόλογα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία ανακαινίστηκαν, νέοι ξενώνες και τουριστικά καταλύματα δημιουργήθηκαν σε όλα τα χωριά του δήμου.

Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου